K & D Accountants
Charles Stulemeijerweg 7
5026 RS Tilburg
T 013 4550935
E info@kdaccountants.nl
BTW NL 8592.259.14.B01
K & D Accountants
Charles Stulemeijerweg 7
5026 RS Tilburg
T 013 4550935
E info@kdaccountants.nl
BTW NL 8592.259.14.B01
Vakantiekrachten
De zomervakanties voor scholieren en studenten komen er weer aan en dat betekent dat er van deze groep een aantal op zoek zal gaan naar een vakantiebaantje en dat jij als werkgever wel wat extra handjes kan gebruiken in de vakantieperiode.
Allereerst wat moet je doen als een werknemer in dienst komt.
Je moet de werknemer identificeren. Dat doe je door middel van het ID-bewijs waarbij je
Vraag de gegevens op voor de opgaaf loonheffing, daar moet tenminste de volgende gegevens op staan
Voordat een werknemer in dienst komt moet je een arbeidsovereenkomst opstellen, maar dan ben je er nog niet. Binnen een maand na indiensttreding moet je de werknemer schriftelijk informeren over de volgende zaken:
Maak je geen schriftelijke arbeidsovereenkomst op voordat de werknemer komt werken dan zit je er in principe al aan vast. Dus let op als je een nieuwe werknemer een dagje laat proef draaien. Zet dit op papier dat ze één dag mee mogen lopen en als ze voldoen dat er dan een arbeidsovereenkomst wordt aangeboden.
Zieke werknemers
Een aantal bedrijven zijn in de zomervakantie gesloten. Dat betekent dat alle werknemers vakantie dagen opnemen in die periode. Hoe zit het dan bij zieke werknemers, moeten deze ook vakantie opnemen?
Nee, de werknemer hoeft over de dagen waarop werknemer ziek is geen vakantiedagen op te nemen, waarbij het niet uitmaakt of het collectieve verplichte vakantiesluiting is of tijdens een individueel geplande vakantie. Maar werkgever kan tijdens ziekte wel verlof afschrijven als de zieke werknemer vakantie geniet/opneemt.
Als bijvoorbeeld een tandarts een gebroken pols heeft is hij arbeidsongeschikt voor zijn werk, maar met een gebroken pols kan hij wel op het strand liggen en genieten van een vakantie. Als deze tandarts twee weken met zijn gezin naar Spanje gaat mag de werkgever twee weken vakantie afschrijven. Een zieke werknemer moet wel met werkgever overleggen en toestemming vragen om op vakantie te mogen. De bedrijfsarts bepaalt of de vakantie het herstel belemmert.
Bij ziekte kan het salaris gekort worden en krijg je tenminste het wettelijk minimumloon of 70% ziekengeld. Op moment dat je ziek bent krijg je 70% van je salaris uitbetaald. Als zieke werknemer dan vakantie opneemt dan moeten de opgenomen vakantiedagen tegen 100% uitbetaald worden.
Kennisquiz arbeidsrecht
Vragen
Antwoorden
– ten minste twee jaren heeft geduurd, dan wel zes weken voor de werknemer die de in artikel 7, onderdeel a, van de Algemene Ouderdomswet bedoelde leeftijd heeft bereikt, of
– een aanvang heeft genomen nadat een verzoek om toestemming als bedoeld in artikel 671a door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen of door de commissie, bedoeld in artikel 671a, lid 2, is ontvangen, art. 7:760 lid 1 (Er zijn echter uitzonderingen als ziekte niet de reden van ontslag is)
Heb je nog vragen over deze blog of andere loongerelateerde vragen neem dan gerust contact met ons op.