K & D Accountants
Charles Stulemeijerweg 7
5026 RS Tilburg
T 013 4550935
E info@kdaccountants.nl
BTW NL 8592.259.14.B01
K & D Accountants
Charles Stulemeijerweg 7
5026 RS Tilburg
T 013 4550935
E info@kdaccountants.nl
BTW NL 8592.259.14.B01
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht duurzaamheidsrapportages op te stellen. De regels zijn sinds 2024 van kracht voor grote ondernemingen, maar ook kleine mkb-bedrijven worden hier al mee geconfronteerd.
Welke impact heeft jouw bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage. In dit verslag moeten bedrijven bijvoorbeeld aangeven hoe ze het milieu en mensenrechten beïnvloeden. Dit wordt bepaald door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een nieuwe Europese richtlijn. De nieuwe regels gelden vanaf 2024 en 2025 alleen voor grote bedrijven. Toch zullen mkb-bedrijven indirect met de CSRD te maken krijgen, omdat grote ondernemingen in hun rapportage ook moeten laten zien hoe hun gehele toeleveringsketen presteert op het gebied van duurzaamheid. Dit betekent dat zij kleinere toeleveranciers zullen vragen om de benodigde informatie voor hun eigen duurzaamheidsrapportage.
Tijdslijn en criteria
De CSRD is sinds 1 januari 2024 van toepassing op bedrijven die eerder al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vielen. De CSRD-richtlijn vervangt de NFRD en breidt de verplichtingen uit. Vanaf 2025 wordt duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf wordt als groot beschouwd als het voldoet aan ten minste twee van de volgende criteria:
Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026.
CSRD en het MKB
Hoewel mkb-bedrijven voorlopig geen verplichting hebben om een duurzaamheidsrapportage te maken, kunnen ze wel vragen verwachten van grotere afnemers. Deze grotere bedrijven willen bijvoorbeeld weten hoe je product wordt vervaardigd, door wie, en of dit op een eerlijke en verantwoorde manier gebeurt. Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners, weliswaar verplicht zodat zij zelf ook kunnen voldoen.